Çok Yakında

Manden er jægeren, kvinden hans bytte…

Şubat 1st, 2016 | by Sadi Tekelioglu
Manden er jægeren, kvinden hans bytte…
Danimarka
0

saditekelioglu

Sadi Tekelioglu

Den danske fotograf Mathilde Grafström vil sætte fokus på vores holdning til kroppen. Derfor har hun taget af række billeder af kvinder, der har selvværdsproblemer, men alligevel har sagt ja til at posere nøgne foran Grafströms kamera. Samlingen hedder ‘Female Beauty With An Edge’.

Mathilde Grafströms ønskede at få dem udstillet på pladser i København. Derfor havde hun haft en dialog med København Kommune om muligheden, men der kom et afslag fra uventet kant. Kommunen havde været i dialog med politiet, som vurderede, at billederne var blufærdighedskrænkende. En vurdering, som Mathilde Grafström er helt uforstående over for:

”Politiet gør billederne til noget beskidt, og jeg ser på ingen måde kvindekroppen som noget beskidt. På den måde lærer vi vores børn, at kønsdele er noget, der skal skjules og noget, der ikke skal tales om,” sagde hun til Ekstra Bladet.

Kuzey har talt med Mathilde Grafström om hendes kunst, kvinder og den censur hendes værker blev udsat for.

Danmark var jo det land, som forsynede næsten hele verden med pornofilm, bøger, kortspil, osv. i halvfjerdserne. Hvordan har du det med konservatismen, der breder sig i det danske samfund?

-Jeg bryder mig ikke om at vi i dag er blevet ramt af denne nypuritanistiske trend. Vi er alle bedst tjent med at leve et frit liv og Danmark er normalt kendt for at være et frit land, når det kommer til fri seksualitet, men på det seneste er vi blevet ramt af konservatismen og vi opfører os som levede vi 50’erne.

 Mathilde Grafström

Hvilke mekanismer tror du træder i kraft hos mennesker generelt, når de ikke kan tåle at se et nøgent menneskekrop, hvorimod de sagtens kan drikke kaffe til nyhedsbilleder af lemlæstede kroppe, torturerede mænd, kvinder, børn og mishandlede dyr?

-Jeg vænner mig aldrig til at se vold på tv, ikke engang når det er på film. Nøgenhed er blevet noget “farligt” i manges øjne, og det er en stor fejlfortolkning. Den nøgne krop er ikke farlig eller beskidt. Det er beskuerens tankegang der er syg og twisted. Det mest naturlige i verden er nøgenhed, og når den nøgne krop udstilles gennem kunsten, burde der aldrig være censur. Censuren skal blot gælde kvaliteten af kunsten, ikke graden af dens nøgenhed. Går du på kunstmuseum i dag er der fyldt med nøgenhed, men i det offentlige rum er kunsten censureret. Men hvorfor er reklamebilleder så ikke censureret, ikke engang dem som rent faktisk kan skade vores unge og børn (som for eksempel reklamer med billeder af kunstige bryster på busserne).

 sansür foto

Hvorfor bliver det generelt kvinde kroppen der bruges både kommercielt og kunstnerisk’ hvorimod mandkroppen ikke trækker den samme opmærksomhed?

-I spillet mellem mand og kvinde, er kvindekroppen efter min opfattelse skabt til at tiltrække det mandlige køn (manden er jægeren, kvinden hans bytte), og det mener jeg er grunden til at den er blevet så smukt skabt fra naturens side. Det lyder brutalt simpelt, men det giver mening i mit tossede hoved. 

Har politiet oplyst dig og Københavns Kommune om, at der har været klager over dine billeder eller var det bare deres egen afgørelse?

-Det var deres egen afgørelse, ud fra deres egen vurdering (Fra Tilladelseskontoret i København)

Hvilke problemer oplever du i dit arbejde med at finde modeller og fotografere dem.?

-Mit største problem er at jeg ikke er specielt aktiv, når det kommer til at få modeller. Men jeg er så heldig, at mange blade og aviser annoncerer for mig i forbindelse med artikler, og det må I også gerne gøre. For jeg mangler altid gode modeller. Mange piger er så tilbageholdne, at de ikke viser deres allersmukkeste og naturligste side frem for mig, så gode modeller hænger virkelig ikke på træerne. Jeg søger derfor altid søde, givende, smukke, naturlige og gerne glade modeller, som vil deltage i mit projekt. Rent praktisk kan jeg være så dum at jeg ikke planlægger andet end madpakken,  inden jeg tager ud og fotograferer, så derfor går shootingen nogle gange lidt galt, og jeg får ikke de allerbedste billeder med hjem. Men det er fordi jeg ikke er den klogeste pige i virkeligheden, jeg er blot en dum bondepige fra Nordjylland som aldrig har brugt hjernen særligt flittigt. Men for det meste er jeg heldig at få et par gode skud med hjem, måske fordi jeg er et naturtalent når det kommer til at fotografere nøgne kvinder.

Yorumlara kapalıdır.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com