Çok Yakında

Den store forskel mellem rød og blå

Ekim 13th, 2015 | by Yıldız Akdoğan
Den store forskel mellem rød og blå
Yazarlar
0

Under folketingsvalgkampen i senforåret mødte jeg en hel del nydanske borgere, der gav udtryk for at det var underordnet, hvem de stemte på – “Der er jo reelt ikke forskel på jer”, sagde de.

Men med de udmeldinger, der er kommet siden valget, og ikke mindst det nylige finanslovsudspil fra mindretalsregeringen, Venstre, viser om nogen, at der er markante forskelle både i ord og i handlinger mellem en rød og blå-regering. Det gælder ikke blot i forhold til klassiske velfærdsområder som uddannelse, men også i høj grad på udlændingeområdet.

Med ‘Stramme rammer – Klare prioriteter’, som regeringen kalder sin finanslov til næste år, skal der spares 6,7 mia. kr. Besparelserne sker bl.a. på ulandsbistanden, forskningen, boligydelser til ældre, og på uddannelses -og børneområdet, hvilket blandt andet betyder færre pædagoger.

Til gengæld finder regeringen penge til en såkaldt vækstpakke til erhvervslivet, til landbruget og til at sikre ‘gode rammevilkår for familieejede virksomheder’.

Regeringen ønsker også at prioritere penge til politiet, sundhed og ældre. De sidstnævnte områder kan man ikke være uenig i, men hvordan pengene specifikt skal fordeles vil vi først se, når regeringen indleder forhandlinger med de forskellige partier.

Det der gør regeringens finanslovsudspil usympatisk er ikke alene besparelserne på kernevelfærden, men også selve retorikken – eksempelvis når finansministeren begrunder prioritering af ældre til fordel for udviklingspolitikken:

Når udviklingsbistanden bliver lidt lavere, er det altså for at frigøre penge til for eksempel at kunne hjælpe demente og ældre. Tingene må naturligvis ses i en sammenhæng”, skriver finansministeren på finansministeriets hjemmeside.

Regeringen har allerede skærpet nogle udlændingepolitiske krav ved bl.a. at indføre en ny integrationsydelse på SU-niveau, ligesom der er et ønske om at skærpe kravene yderligere for opnåelse af dansk statsborgerskab.

Som bekendt forsøgte integrationsministeren at ændre reglerne for statsborgerskab for de ca. 2500 borgere, hvis sag var i gang og manglede sidste behandling i Folketinget. Indtil videre tyder det på at der ikke er flertal for denne handling, men det bliver altså sværere fremadrettet.

I det nye finanslovsudspil lyder det bl.a.: “Regeringen (vil) gennemføre yderligere stramninger, herunder skærpe reglerne for familiesammenføring og tidsubegrænset ophold.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Migrant Integration Policy Index anslås det, at Danmark ligger nederst på listen over i alt 38 lande når det drejer sig om familiesammenføringer. Reglerne er altså ret stramme og hvordan de vil skærpe dem yderligere, må tiden vise, men at det er en gestus til støttepartiet, Dansk Folkeparti er der ingen tvivl om.

Det parti der har fået lov til at sige mest og påvirke mest uden at tage ansvaret for noget som helst.

Det bliver et på alle mulige måder spændende folketingsår, men forhåbentlig mener dem jeg talte med under valgkampen ikke længere, at der ikke er forskel på rød og blå – det er der og vi har indtil videre kun set toppen af isbjerget.

 

  • Af Yildiz Akdogan, MF, Socialdemokraterne

Yorumlara kapalıdır.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com