Çok Yakında

DEN FARLIGE TREENIGHED AF MAGT, MISBRUG OG MACHO

Ocak 11th, 2016 | by Yıldız Akdoğan
DEN FARLIGE TREENIGHED AF MAGT, MISBRUG OG MACHO
Yazarlar
0

(Yildiz Akdogan’s artikel for Kuzey’s januar udgave)

Af: Yildiz Akdogan, MF,S

For nyligt skrev en ung kvinde på Facebook til en gruppe ballademagere, at de var med til at ødelægge det for alle os andre ”nydanskere”. Jeg følte det samme, men orkede ikke de kommentarer, som jeg vidste jeg ville få igen: ”Du er en kokosnød”, ”Du fedter for danskerne” eller ”Du har solgt ud”.

For selvom man er en offentlig person, og skal stå til mål for de mange kommentarer – også de mange hadefulde – så kan man også trænge til at holde en ”pause”.

Mens jeg holdte min ”pause” ramte nyheden om, hvordan flere mænd, primært mænd med ’mellemøstlig og nordafrikansk’ baggrund, havde angrebet, befamlet og chikaneret uskyldige kvinder nytårsnat i Köln. Der gik også rygter om at der var flygtninge involveret, men da dette endnu ikke er bekræftet, vil jeg holde mig til at vi har at gøre med indvandrere.

Men det gør ikke hele denne forfærdelige episode i Köln mindre problematisk – tværtimod. Og jeg kan ikke lade være med at spørge, hvordan mænd, nogle af dem muligvis migreret til en sikrere fremtid fra mindre trygge lande, hvordan kan disse mennesker opføre sig som en flok dyr, der er sluppet ud af et bur en nytårsnat?

Der har været flere kloge forklaringer på disse mænds uacceptable adfærd – alt fra kultur, til dårlig/manglende opdragelse til religionen. Og noget er der faktisk om det – og i en uheldig treenighed forstærker alle disse forklaringsfaktorer endda hinanden endnu mere.

Der er ingen tvivl om, at en misfortolket, misbrugt og politiseret religion i disse ’failed’ stater, som de fleste nok kommer fra, kombineret med en mandsdomineret patriarkalsk system, og ikke mindst reproduktionen af disse værdier igennem opdragelsen, får konsekvenser. Det gælder både for mændene, kvinderne og samfundet som sådan.

Og især opdragelsesdelen har jeg, både som feminist og politiker med nydansk baggrund, påpeget flere gange i forbindelse med integrationsdebatten. For der er noget bundråddent i den mellemøstlige/nordafrikanske mands selvbillede, selvforståelse og ikke mindst kvindeforståelse. Og ja, jeg generaliserer, men vi er nødt til at adressere det. For faktum er, at treenigheden af religion, kultur og opdragelse forstærker disse værdier om at være en ”rigtig mand” – dvs. få lov til at løbe hornene af sig, men stadig kræve retten til at blive gift med en ”jomfru”. Sat lidt karikeret op, er manden altid fejlfri og har også retten til at ”eje” og bestemme det hele – også over sin bedre halvdel!.

Opdragelsen kommer i første omgang fra moderen, som har den første kvindelige kontakt med barnet og derfor er mødrene enorm vigtige, når man skal bryde denne misforståede treenighed i kulturen, religionen og opdragelsen. Brydes denne misforståede treenighed ikke, fortsætter man med at reproducere den magtfulde macho-mand (der i øvrigt oftest er mere skrøbelig end sin søster, men det er en anden historie).

Mit forslag er derfor: i stedet for at gøre livet så surt for de mennesker, der kommer hertil som flygtninge ved at lade dem bo i telte om vinteren eller true med at tage deres ringe, så sæt en hurtig indsats i gang ved dannelsesdelen. Opfordringen gælder i øvrigt også de hundredvis af seje frivillige mennesker, der prøver at bidrage med deres inkluderende hjælp. Her er det ikke nok med tøj, udstyr og andet hjælp. Hjælp til indsigt og forståelse af det land, de kommet til er ligeså vigtigt –både for flygtninge selv og for samfundet.

For vi kan ligeså godt være ærlige; om det er 5.000 eller 50.000 flygtninge, der kommer til landet, så er de her for at blive de næste mange år. Derfor er det nødvendigt med en hurtig mental og kulturel omstilling, og respekt for den demokratiske levemåde og de demokratiske værdier.

Det samme gælder også i forhold til den generelle integration og ligestilling i de mange nydanske hjem.

Hvis den negative kæde skal brydes, så få fat i mødrene, og det kan kun gå for langsomt!

Yorumlara kapalıdır.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com